Címlap Mérgesről

Mérges bemutatása

Nevezetességek
Nevezetességnek számít a település központjában található evangélikus templom. A mostani templom a régi templom helyére, falaira épült. Valószínű, hogy a régi templom 1582-ben, vagy kevéssel később épült meg. Az evangélikus gyülekezet hozta létre , kelet-nyugati tájolással, félkör alakú szentéllyel és toronnyal . Erős bolthajlása volt , s mivel védelmi célokat is szolgált, kőfal, sánc és mély árok vette körül. Mellette régi szokás szerint a cinterem és a temető állt. A jelenlegi templomot 1787-ben kezdték el építeni. A templom tűzfalába egy ágyúgolyót falaztak, majd egyet az 1835-ben épült torony oldalába is.


Mérges földrajzi helye
A 81 lakosú csendes, nyugodt kis település a Rába folyó bal partján egy patkó alakú kanyarulatban fekszik. A 651 hektár területtel rendelkező község a 85-ös főútról lekanyarodva az Enese-Rábaszentmihály úton 4 km-re található. Közigazgatásilag a Rábacsécsényi Körjegyzőséghez tartozik.


Történelem
Ásatások bizonyítják, hogy már a honfoglalás előtti időkben lakott település volt, római katonák telepe volt a szomszédos Rábaszentmihály és a török időben elpusztult Fud községgel együtt, e római katonák öreg napjaikra Győrből, akkori nevén Arrabona, ide helyeztettek és földet műveltek. Határában avar sírokat is találtak.


Jelenlegi helyzet
A község központjában a templomot öleli körbe a vegyesbolt, italbolt, a szépen felújított, kisalföldi hagyományokra emlékeztető kultúrház, az Önkormányzat , az orvosi rendelő.


Ünnepek
Minden év május elsején megrendezésre kerül a falunap. A község búcsúját Márton napkor tartja.

 

Módosítás: (2011. október 18. kedd, 13:38)

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi
Időjárás
Közmű Szolgáltatók